Σκοπός του Ιδρύματος

Σύμφωνα με το άρθρο τον Οργανισμού του «Καριπείου Ιδρύματος Μελετών Μακεδονίας – Θράκης» οι σκοποί του Ιδρύματος είναι συνοπτικά οι εξής:

Τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος είναι κυρίως:

Σύντομη περιγραφή της δράσης και του έργου του Ιδρύματος κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του

Για την εξυπηρέτηση και την προώθηση των σκοπού του Ιδρύματος, και σύμφωνα με τις επιταγές και τη βούληση του Ιδρυτή – Δωρητή, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έχουν γίνει οι παρακάτω ενέργειες:

  1. Η τακτοποίηση του πολύμορφου και ιδιαίτερα πλούσιου σε περιεχόμενο αρχείου που κατέλειπε υπέρ του Ιδρύματος ο Ιδρυτής – Δωρητής, το οποίο ήταν μέχρι πρόσφατα κατακερματισμένο. Το αρχείο αυτό που αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες, εικόνες, πίνακες, οπτικοακουστικά μέσα, παραδοσιακά αντικείμενα κ.α. φυλασσόταν από τον Ιδρυτή σε διάφορους χώρους και για πρώτη φορά μετά την λειτουργία του Ιδρύματος έγινε η συγκέντρωση του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του. Με τη συγκέντρωση του αρχείου επιδιώχθηκε επίσης η καταμέτρηση και καταγραφή των κινητών πραγμάτων που ο Ιδρυτής κατέλειπε στην περιουσία του Ιδρύματος. Η εργασία αυτής της καταμέτρησης είναι ακόμα σε εξέλιξη.
  2. Η πραγματοποίηση ποικίλων τεχνικών και οικοδομικών εργασιών και επισκευών στο εις Πανόραμα κτίριο του Ιδρύματος ώστε να στεγαστούν σε αυτό οι διάφορες υπηρεσίες του και φυσικά οι συλλογές και το αρχείο του.
  3. Η δημιουργία και οργάνωση της βιβλιοθήκης και του ιστορικού αρχείου του Ιδρύματος. Η λεπτομερής καταγραφή και ταξινόμηση-ταξιθέτηση όλου του όγκου του πολύμορφου αρχείου που αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, διάφορα άλλα έντυπα, χάρτες, εικόνες, πίνακες, οπτικοακουστικά μέσα είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς οι συλλογές που κατέλειπε ο Ιδρυτής είναι πολυάριθμες. Παράλληλα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το αρχείο αυτό να ενημερώνεται διαρκώς με νέες εκδόσεις, ενώ έχει γίνεται η ηλεκτρονική καταγραφή του σε πρόγραμμα βάσης δεδομένων μέσω Η/Υ, με σκοπό την ευκολότερη αναζήτηση και διαχείριση του από το ευρύ κοινό.
  4. Ταξινομήθηκαν σε ευρύτερες κατηγορίες τα αντικείμενα που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος και είναι υπό κατασκευή εκθεσιακός, ο οποίος θα είναι προσιτός στο κοινό με δωρεάν είσοδο.
  5. Το 2007 το Ίδρυμα μας χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου τη συγγραφή και έκδοση βιβλίου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έφεσος με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΣ – Ο ιμπεριαλισμός των Σκοπίων 1944-2006» . Για την συγγραφή του το Ίδρυμα μας συνεργάστηκε με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, για την προώθηση διεθνώς των δικαίων της Μακεδονίας και της Θράκης. Η σπουδαιότητα και ιδιαιτερότητα του έργου αυτού έγκειται, εις τα παρατιθέμενα και καταγραφόμενα στοιχεία (ντοκουμέντα), που προέρχονται από αυτούσια, επίσημα και γνήσια στοιχεία – έγγραφα της Σκοπιανής Δημοκρατίας. Το έργο αυτό είχε τεράστια απήχηση σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο, κυρίως δε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Η.Ε., και αποτέλεσε σημαντικό βοήθημα της Ελληνικής Διπλωματίας στην προσπάθεια προάσπισης των συμφερόντων της Μακεδονίας.
  6. Το 2008 το Ίδρυμα μας χρηματοδότησε την συγγραφή και κυκλοφορία του βιβλίου ενδιατριβής της κ. Ελευθερίας Αράπογλου με τίτλο «Γέφυρα πάνω από τα Βαλκάνια», το οποίο κυκλοφόρησε το 2010.
  7. Το καλοκαίρι του 2010 το ίδρυμα δέχτηκε την φοιτήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia k Μυρσίνη Μάννεη Καλογερά για να συνδράμει στην αξιολόγηση της συλλογής βιβλίων και αρχείων του Ιδρύματος.
  8. Το καλοκαίρι του 2011 το ίδρυμα δέχτηκε και πάλι τη συνδρομή της Μυρσίνης Μάννεη Καλογερά καθώς και φοιτητή πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Pomona της Καλιφόρνιας για τους ίδιους λόγους.