Εκδόσεις

Μακεδονισμός: Ο ιμπεριαλισμός των Σκοπίων 1944-2006.

Η έκδοση αυτή που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την ΕΜΣ χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο περιλαμβάνονται τρία άρθρα όπου παρουσιάζεται και αναλύεται διεξοδικά η ιδεολογική βάση της έννοιας του “Μακεδονισμού” όπως εξελίχθηκε ιστορικά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως την ίδρυση του FYROM και την μετέπειτα πολιτική του πορεία. Τα άρθρα επικεντρώνονται στις έντυπες πηγές, τα σχολικά εγχειρίδια του FYROM, και το διαδύκτιο. Το δεύτερο μέρος παραθέτει φωτογραφημένο έντυπο υλικό που χρησιμοποιήθηκε από το FYROM για να θεμελιωθούν οι ιδέες μιας χαλκευμένης ιστορικής συνέχειας της κρατικής του υπόστασης, και να διασπαρεί η έννοια ενός “μακεδονικού” αλυτρωτισμού. Στόχος αυτής της προσπάθειας όπως διαφαίνεται είναι η κατασκευή ενός εξωτερικού εχθρού, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα.

Arapoglou, Eleftheria. A Bridge Over the Balkans: Demetra Vaka Brown and the Tradition of “Women’s Orients.” Piscataway, NJ: Gorgias Press.

Το βιβλίο Γέφυρα Πάνω από τα Βαλκάνια: Η Δήμητρα Βακά Μπράουν και η Παράδοση της «Γυναικείας Ανατολής» αποτελεί μία κριτική έρευνα σε βάθος του έργου της Δήμητρας Βακά Μπράουν—μιας από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες της διασποράς που έζησε και εργάστηκε στην Αμερική ως συγγραφέας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. H Δήμητρα Βακά Μπράουν γεννήθηκε το 1877 στην Πρίγκηπο και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη σε ένα μεγαλοαστικό περιβάλλον φωτισμένων Ελλήνων της εποχής. Η αγάπη και το ενδιαφέρον της για την ιστορία, την λαογραφία, την ανάπτυξη, και την εξέλιξη της Ελλάδας αλλά και του ευρύτερου Βαλκανικού χώρου έχουν τις ρίζες τους στην παιδεία που έλαβε στο σχολείο της Ελληνικής κοινότητας στην Πρίγκηπο, αλλά και στα συχνά ταξίδια της στις χώρες των Βαλκανίων, ακόμη από τα 12 της χρόνια. Η μετανάστευσή της στην Αμερική στα 17 της χρόνια δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια λαμπρή καριέρα ως συγγραφέα της Ελληνικής διασποράς που καταξιώθηκε στη συνείδηση του διεθνούς αναγνωστικού κοινού ως ειδική στο Ανατολικό ζήτημα και την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών της Βαλκανικής.

Το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας που οδήγησε στη συγγραφή του Γέφυρα Πάνω από τα Βαλκάνια πηγάζει από τις πολιτισμικές σπουδές, τον Οριενταλισμό, την κοινωνική ανθρωπολογία και την φεμινιστική κριτική. Κατά συνέπεια, το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη μία κριτική ανάγνωση του έργου της Δήμητρας Βακά Μπράουν την οποία εντάσσει μέσα σε μία παράδοση γυναικείας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας σχετικής με την Ανατολή και τα Βαλκάνια κατά τον 19ο αιώνα. Η Δήμητρα Βακά Μπράουν, λόγω της Ελληνικής της καταγωγής και του ότι υπήρξε υπήκοος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που μετανάστευσε και εργάστηκε ως συγγραφέας στις Η.Π.Α. γράφοντας εξ’ ολοκλήρου στα Αγγλικά, έπαιξε ρόλο «πολιτισμικού μεσολαβητή» ανάμεσα στην «Ανατολή» και τη «Δύση», τις Η.Π.Α. και τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Το βιβλίο Γέφυρα Πάνω από τα Βαλκάνια διερευνά τις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της έμφυλης εθνοτικής ταυτότητας που πρόβαλλε η Βακά Μπράουν μέσα από τα έργα της και την εντάσσει μέσα στο πεδίο μελέτης των ανατολικών και των βαλκανικών σπουδών. Κατά την συγγραφέα του βιβλίου, η μελέτη του έργου της Βακά Μπράουν αποτελεί ένα εξαιρετικό «παράδειγμα εφαρμογής» το οποίο τεκμηριώνει ιστορικά αλλά και πολιτισμικά την περίπλοκη και αμφιλεγόμενη στάση των γυναικών συγγραφέων που ασχολήθηκαν με την «Ανατολή» κατά το διάστημα μεταξύ του 19ου και του 20ου αιώνα. Το βιβλίο Γέφυρα Πάνω από τα Βαλκάνια απαντά στο ερώτημα κατά πόσο τα κείμενα της Βακά Μπράουν (αλλά και των άλλων γυναικών συγγραφέων της εποχής) μεταδίδουν στερεοτυπικούς μύθους και εικόνες για την Ανατολή, ή μεταφέρουν διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στα πλαίσια μιας αλληλεγγύης του φύλου που αντίκειται στον αποικιοκρατικό λόγο. Κατά συνέπεια, αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο τα κείμενα της Βακά Μπράουν συνέβαλλαν στην ανατρεπτική αναπαράσταση του «Δυτικού» «εαυτού» έναντι του «Ανατολικού» και «Βαλκανικού» «άλλου», στις σχέσεις μεταξύ της μητροπολιτικής Δύσης και των αποικιών της Ανατολής, και στην αποδόμηση των πολιτισμικών λόγων/κωδίκων (discourses) της ετερότητας, της φυλής, του έθνους, της θρησκείας, του φύλου.