Αλέξανδρος Καρίπης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Φεβρουαρίου το 1928. Η καταγωγή του ήταν από την πλευρά της μητέρας του Δάφνης Γρίζου από το Κρούσεβο της Πελαγονίας και από την πλευρά του πατέρα του Αθανασίου Καρίπη από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Φοίτησε στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα στο Ελληνογαλλικό Κολέγιο Dellasale. Από το 1946 έως το 1952 σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1958 αποκτά ειδικότητα ψυχιάτρου (κάνει ένα μέρος της στο Παρίσι και αποφοιτά από το ΑΠΘ). Έκτοτε ασκούσε ελεύθερο επάγγελμα στο ιατρείο του στην οδό Tσιμισκή 93 της Θεσσαλονίκης. Από το 1958 και για δέκα χρόνια ήταν επιστημονικός διευθυντής του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος. Το 1959-1970 εργάστηκε παράλληλα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ήταν επίσης επιστημονικός συνεργάτης τεσσάρων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων (Βιένης, Ουτρέχτης, Μονάχου και Καρολίνσκα Ινστιτούτ). Το 1970 με τον συνάδελφο του Αλ. Πισσαλίδη, προέβηκαν συνεταιρικά στην ανέργεση της ψυχιατρικής κλινικής «ΠΙΣΣΑΛΙΔΗ-ΚΑΡΙΠΗ» 112 κλινών, στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπου ήταν Πρόεδρος, Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε.

Το θερμό ενδιαφέρον και την αγάπη του για την πόλη της Θεσσαλονίκης επιδεικνύει με την αγορά διατηρητέου κτιρίου μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως είναι το αρχοντικό σπίτι του τελευταίου Tούρκου πολιτικού διοικητή της Θεσσαλονίκης Αμπντουραχμάν Γιαζή Πασά, το οποίο αποκαθιστά στην αρχική του μορφή με την ονομασία «ΚΑΡΙΠΕΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» και το αξιοποίησε συμβολικά εγκαθιστώντας σε αυτό το «ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ».

Το 2003 ιδρύει το «ΚΑΡΙΠΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» που διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου ήταν Πρόεδρος έως το θάνατο του το 2007. Οι σύγχρονες ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις του 1460 τ.μ. ευρίσκονται στην περιοχή του Πανοράματος Θεσσαλονίκης, σε έκταση 25 στρεμμάτων επί της οδού Νυμφών 25-27.

Ήταν μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Ελληνικής Νομισματικής Ένωσης, Φιλοτελικών Οργανώσεων, της Στέγης Ζωόφιλων Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.